Lśniące i piękne włosy to marzenie większości kobiet. Aby cieszyć się piękną fryzurą, nie wystarczy tylko dobrze dopasowana pielęgnacja, bo równie istotna jest odpowiednia dieta bogata w składniki, które dobrze wpływają na pasma. Co jeść na piękne włosy? Dowiesz się tego z naszego artykułu.
Witaminy i minerały w służbie zdrowym włosom
Włosy, szczególnie jesienią i zimą, są narażone na uszkodzenia.
Gorące i suche powietrze we wnętrzach na zmianę z tym mroźnym i wilgotnym niezbyt dobrze wpływa na pasma, podobnie jak mechaniczne urazy pochodzące od czapek, opasek i szalików. Dlatego właśnie w tym okresie odpowiednia pielęgnacja jest szczególnie ważna. Nawilżenie włosów i ich odżywienie za pomocą dopasowanych do rodzaju włosów kosmetyków warto wspierać dobrym jadłospisem i suplementami, ponieważ to często zmiana diety okazuje się wystarczająca w większości przypadków problemów z włosami i/lub skórą głowy.
Spokojnie, dieta dobroczynnie wpływająca na włosy wcale nie jest wymagająca. Wbrew pozorom, wystarczy kilka zmian na talerzu, a stan włosów znacznie się poprawi. Wpływające pozytywnie na włosy produkty to nie tylko i wyłącznie składniki egzotyczne czy trudno dostępne – te, które warto włączyć do diety na pewno już znasz, tylko musisz sobie o nich przypomnieć! W takim razie co jeść na włosy?
Białko.
Zaczynamy od podstawy, czyli od budulca. Substancją, która jest kluczowym składnikiem włosów, jest białko. Dostarczając je w diecie, zapewniasz swoim włosom siłę i wzmocnienie, ale też przyczyniasz się do pojawiania się nowych włosów, czyli baby hair. A to wszystko jest możliwe dzięki aminokwasom zawartym w białku, głównie metioninie i cysteinie. Odpowiadają one również za poprawę kondycji włosów, którą na pewno szybko zauważysz.
Co jeść na mocne włosy? Dużą zawartością pełnowartościowego białka charakteryzują się między innymi:
• chude mięso,
• drób,
• jajka,
• sery twarogowe, w tym również serek wiejski
• jogurt grecki, jogurt typu skyr czy kvarg
Białko znajdziesz też w wielu roślinach – soczewica, ciecierzyca, komosa ryżowa czy orzeszki ziemne.
Żelazo.
Kolejnym dobroczynnym dla włosów składnikiem jest żelazo! Ten pierwiastek znacząco poprawia kondycję włosów, ale też zmniejsza ich wypadanie. Przez to, że we włosach zachodzi wiele procesów metabolicznych, mają one duże zapotrzebowanie na żelazo. A jeśli nie dostarczamy go z dietą, pasma zaczynają wypadać. To sygnał, że z podażą żelaza może być coś nie tak!
Co jeść na wypadające włosy? Żelazo możesz znaleźć w wielu produktach. Należą do nich:
• czerwone mięso,
• podroby, takie jak wątroba wieprzowa, drobiowa i cielęca
• żółtka jaj
• pełnoziarniste zboża (pieczywo, kasze)
• pestki dyni, lnu i słonecznika
• otręby pszenne
• warzywa
Pamiętaj, że żelazo najlepiej przyswaja się w połączeniu z witaminą C, dlatego warto dodać do posiłku szklankę świeżo wyciskanego soku z grejpfruta i/lub pomarańczy lub posypać danie świeżą natką pietruszki.
Beta-karoten.
Następną substancją wyjątkowo cenną dla włosów jest beta-karoten. Zapewne kojarzysz go ze zdrową i chrupiącą marchewką. Ten związek powinien być obecny w naszej diecie przez cały czas, bowiem pozytywnie wpływa na stan naszej skóry, na przykład poprzez ograniczenie pracy gruczołów łojowych, dzięki czemu włosy wolniej się przetłuszczają (ważne szczególnie przy łojotoku lub łysieniu plackowatym) i mają środowisko do zdrowego wzrostu, dzięki czemu włosy odzyskują blask i gęstość.
Co jeść na świeże włosy? Beta-karoten występuje głównie w pomarańczowych, czerwonych i żółtych warzywach. Aby uzupełnić jego niedobór w organizmie, wprowadź do swojej diety:
• pomidory,
• dynię,
• paprykę,
• marchewkę,
• bataty – słodkie ziemniaki
Związek ten znajdziesz też w słodkich owocach: morele, zarówno świeże, jak i suszone, pomarańcze, suszone śliwki, brzoskwinie czy jagody goji mają jego największą zawartość.
Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
Teraz czas na substancję, która nadaje włosom blask, zwiększa ich sprężystość i elastyczność, jednocześnie nawilżając je i chroniąc przed wypadaniem. Mowa o nienasyconych kwasach tłuszczowych, które nie tylko mają doskonały wpływ na włosy i opóźnianie powstawania zmarczek, ale też są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.
Co jeść na piękne włosy? Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziesz głównie w rybach, a szczególnie w łososiu i makreli, które oprócz kwasów Omega-3 i Omega-6 zawiera też potas, cynk, jod i selen, a także witaminy A, B, D i E, które dla włosów również mają istotne znaczenie. W produktach roślinnych najwięcej NNKT zawiera olej lniany, orzechy włoskie.
Witaminy z grupy B
Jak już jesteśmy przy witaminach, warto zacząć od tych pochodzących z gruby B. Dlaczego są cenne dla włosów? Witaminy z grupy B uzupełniają niedobory wiążące się z wypadaniem włosów, ale tak naprawdę każda z witamin ma oddzielne znaczenie i właściwości.
Witamina B3, czyli niacyna, jest niezbędna do utrzymania włosów w dobrym stanie. Witamina B5 odpowiada za prawidłowy wzrost pasm, ponieważ uczestniczy w podziale komórek w mieszku włosowym. Ponadto dba o nawilżenie włosów, reguluje funkcjonowanie mieszków włosowych i przyspiesza tworzenie melaniny, czyli pigmentu, co sprawia, że zapobiega przedwczesnemu siwieniu. Ma też właściwości przeciwzapalne.
Z kolei kwas foliowy, czyli witamina B9 oraz witamina B12, przez to, że uczestniczą w wytwarzaniu czerwonych krwinek i hemoglobiny, odpowiadają za to, by do tkanek budujących włosy docierał tlen. Dodatkowo foliany troszczą się o odbudowę komórek mieszków włosowych, zapobiegają siwieniu oraz wypadaniu. Jak więc widzisz, witaminy z grupy B są naprawdę istotne!
Co jeść na wypadające włosy? Borykając się z tym problemem, warto wprowadzić do swojej diety produkty zawierające kwas foliowy. Znajdziesz go między innymi w:
• ciecierzycy i soczewicy,
• fasoli,
• szparagach,
• brokułach,
• kalafiorze,
• kapuście włoskiej,
• sałacie rzymskiej,
• szpinaku,
• brukselce,
• buraku,
• awokado.
Witamina B12 z kolei występuje w mięsie, rybach, jajkach i nabiale.
Co jeść na porost włosów? Tutaj cenna będzie niacyna, która jest obecna w:
• produktach pełnoziarnistych,
• mięsie,
• strączkach,
• rybach,
• owocach morza,
• mleku,
• orzeszkach ziemnych,
• drożdżach.
A jakie produkty jeść na piękne włosy? O wygląd pasm zadba kwas pantotenowy, czyli witamina B5. Jej bogate zasoby czekają na Ciebie m.in. w:
• grzybach,
• wątróbce,
• jajach,
• soi,
• drożdżach,
• kalafiorze,
• fasoli,
• produktach pełnoziarnistych.
Biotyna.
Ten związek to klucz do pięknych i mocnych włosów. Dlaczego? Biotyna kumuluje cząsteczki siarki, co ułatwia wbudowanie jej do struktury włosa, dzięki czemu sprawia, że pasma są elastyczne. Jej niedobór występuje rzadko, bo biotyna jest produkowana przez nasz organizm. Może jednak do niego dojść przy antybiotykoterapii, zaburzeniach funkcjonowania mikrobioty jelitowej oraz u kobiet w ciąży. Mylnie uważa się, że niedobór biotyny powoduje wypadanie włosów – badania tego nie potwierdziły!
Jakie produkty bogate w biotynę warto jeść na piękne włosy? Znajdziesz ją w:
• wątróbce,
• jajkach,
• orzechach,
• mięsie drobiowym i wieprzowym,
• szpinaku,
• pomidorach,
• marchewce,
• pełnoziarnistej mące.
Cynk.
Niedobór biotyny, wbrew ogólnym przekonaniom, nie wpływa na wypadanie pasm, ale wpływa na nie za to niedobór cynku. Ten pierwiastek oddziałuje na procesy rozwojowe mieszków włosowych, więc bez niego pasma rosną dość opornie i wypadają. Na niedostateczną podaż cynku muszą uważać szczególnie wegetarianki i weganki, bowiem łatwiej pozyskać go z mięsa niż z warzyw. Ponadto, ze względu na to, że osoby unikające mięsa często jedzą sporo strączków, jego wchłanianie jest u nich utrudnione (strączki zawierają fityniany, które hamują ten proces).
Które produkty zawierają cynk i pomogą w walce z wypadającymi włosami? Wprowadź do diety:
• wątróbkę,
• kakao,
• sery,
• pestki dyni,
• fasolę białą,
• kaszę gryczaną.
Znajdziesz go również w migdałach, słoneczniku, sezamie oraz w płatkach owsianych i pieczywie pełnoziarnistym. Jest obecny również w grzybach.
Miedź.
Kolejnym niezwykle ważnym dla włosów pierwiastkiem jest miedź. Jeśli zastanawiasz się, co jeść na mocne włosy, oto kolejna podpowiedź! Miedź ma istotny wpływ na wytrzymałość włókna keratynowego, czyli budulca włosa, a co za tym idzie, wzmacnia pasma i pozytywnie wpływa na ich wzrost. Miedź nie pozostaje bez znaczenia także dla pigmentacji włosów, więc jeśli chcesz opóźnić siwienie, warto dbać o jej odpowiednią podaż w diecie! Niedobór miedzi skutkuje też łamliwością włosów, więc to naprawdę ważne.
Miedź można znaleźć na przykład w:
• kakao,
• wątróbce,
• słoneczniku,
• pestkach dyni,
• orzechach laskowych,
• migdałach,
• natce pietruszki,
• fasoli,
• kaszy gryczanej,
• czekoladzie gorzkiej.
Krzem.
Jeszcze jeden ważny pierwiastek to krzem. On z kolei odpowiedzialny jest za wzrost włosów i ich blask. Wpływa także za elastyczność naskórka, włókien kolagenowych i elastanowych w skórze, więc ma znaczenie dla zachowania młodego wyglądu.
Co z krzemem warto jeść na porost włosów? Zawierają go:
• płatki owsiane,
• otręby,
• kasza jaglana,
• brązowy ryż,
• szpinak,
• ogórek,
• morele,
• truskawki,
• owoce morza,
• pieczywo pełnoziarniste.
Witamina A.
Na koniec jeszcze jedna witamina, ale na pewno nie najmniej ważna! Witamina A aktywuje komórki macierzyste mieszków włosowych, nawilża je, ochrania, a także sprawia, że są silniejsze i nie kruszą się. Niedobór tej witaminy powoduje, że skraca się szybkość cyklu regeneracji komórek, więc włosy tak szybko nie rosną. Pamiętaj jednak, by uważać też na nadmiar witaminy A w diecie – powoduje on wypadanie włosów, a tego nie chcemy!
Witamina A występuje szczególnie w:
• podrobach (szczególnie wątróbka cielęca)
• tłustych rybach morskich,
• maśle,
• jajkach,
• warzywach (jako prowitamina A): w marchewce, szpinaku, natce pietruszki, brokułach czy jarmużu.
Mamy nadzieję, że nasz artykuł rozwiał wszystkie Twoje wątpliwości i teraz już wiesz, co jeść na włosy, aby były piękne, zdrowe i pełne blasku. Jak widzisz, są to głównie ogólnodostępne, znane produkty i składniki, które po prostu trzeba włączyć do posiłków. Pamiętaj, by zmiany w diecie uzupełnić odpowiednią pielęgnacją. Wtedy możesz liczyć na doskonałe rezultaty i zachwycać fryzurą!